Pagina's

30 maart 2018

Donkere metten op Goede Vrijdag

'Donkere metten' is de benaming van het nachtofficie van de Kerk voor Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag. De metten vormen het langste officie van het getijdengebed, en bestaan uit twee nocturnen die elk bestaan uit zes psalmen en een langere lezing, de eerste uit de Bijbel, de tweede uit de kerkvaders. ('s Zondags komt daar nog een nocturn van drie lofzangen uit het Oude Testament met een evangelielezing en het 'Te Deum' bij.) In zeer veel kloosters worden de metten ingekort (vandaar de uitdrukking 'korte metten maken'). In de lange versie duren de metten op zijn minst anderhalf uur, meestal langer.

In de Goede Week zijn de donkere metten nog uitgebreider. In deze getijdegezangen van de drie nachten voor Pasen staan de klaagzangen van Jeremia centraal. Men noemt ze 'donker' omdat tijdens de liturgie de kaarsen één voor één gedoofd worden. Uiteindelijk blijft slechts één kaars branden, terwijl de kerk verder in duisternis gehuld is. Deze donkere metten en lauden van het Triduum Sacrum zijn lange en indrukwekkende meditaties op het lijden van Christus in een opeenvolging van psalmodie, klaagzangen en dramatische responsories. Door de eeuwen heen is het mooiste gregoriaans repertoire in deze liturgie bijeengebracht.

Vanwege het aantal psalmen dat in de metten (9) en de lauden (5) wordt gebeden, staan er vijftien (14 + 1) kaarsen opgesteld. Na iedere psalm wordt er één kaars gedoofd. Zo blijft er op het eind van de lauden slechts één kaars branden, het licht van Christus. De kerk is dan vrijwel in duisternis gehuld, alleen de vurige hoop op de verrijzenis blijft gloren. In de duistere kerk wordt dan het 'Christus factus est' gezongen.

27 maart 2018

Vastenactie 2018 voor de christenen in Syrië

Deze maand begint het achtste jaar van de oorlog in Syrië. Daarmee duurt deze oorlog al langer dan de Tweede Wereldoorlog. De situatie van de christenen in dit land wordt steeds moeilijker. Het christelijke stadsdeel Bab Touma in Damascus wordt sinds het begin van dit jaar voortdurend onder vuur genomen met Moersergranaten. Terroristen en rebellen uit het oosten van Damascus bestoken – ondersteund door de Europese Unie – de christelijke wijken om vertwijfeling, hopeloosheid en dood te brengen bij de mensen die trouw blijven aan president Assad. Christenen sterven daardoor dagelijks of zij raken ernstig gewond, zoals de 15-jarige Christine (foto) die op 22 januari door een granaat werd getroffen en haar been is kwijtgeraakt.

De katholieke ziekenhuizen kunnen geen toereikende zorg bieden, want zij beschikken niet over de juiste medicamenten. Dit komt door de sancties die aan Syrië zijn opgelegd door de Amerikaans-Europese politiek. Levensnoodzakelijke medicamenten zijn een luxe-artikel geworden. De mensen lijden massaal door gebrek aan voedsel. Velen moeten het al jaren stellen zonder vlees. De werkloosheid is hoger dan 50%. Dit wordt veroorzaakt door de sancties en de voortdurende steun aan terroristen door de ‘internationale gemeenschap’.

Het meest beschamend is dat de christenen in dit verscheurde land het gevoel hebben dat zij verraden zijn door hun broeders in het geloof en door de politiek in Europa. Laten wij graag ons vastenoffer brengen voor de trouwe Syrische christenen. U kunt uw bijdrage storten op bankrekening

NL48 ABNA 0589 9700 89

ten name van parochie H. Jozef, onder vermelding van ‘vastenactie 2018’, of deponeren in de speciale ronde bus achter in de kerk. Bij voorbaat hartelijk dank!

21 maart 2018

Aanvangstijd Paaswake gewijzigd naar 19.00 uur

Op Paaszaterdag 31 maart 2018 zal de Paaswake in onze kerk beginnen om 19.00 uur (in afwijking van de eerder gepubliceerde tijd van 20.00 uur).

16 maart 2018

Programma Sint-Nicolaasacademie op zaterdag 17 maart 2018

Op zaterdag 17 maart houdt de heer Alfred Driessen een lezing over ‘het heelal, een ontdekkingsreis’. Hij beantwoordt onder meer de vragen: Wat zegt de wetenschap hierover? en: Wat zegt de Bijbel hierover? Voorafgaand aan de lezing is er om 10 uur een gelezen heilige Mis in de kerk.

Zie: De website van de academie.

2 maart 2018

Van de pastoor: Oude Paasliturgie

Beminde gelovigen,

In het Informatiebulletin van de maand maart vindt u de tijden van de liturgische vieringen in de Goede Week tot en met Paaszaterdag. Ik kondig u een ingrijpende verandering aan in de Paasliturgie. Vanaf dit jaar tot en met 2020 zullen wij de Paasliturgie ‘ad experimentum’ vieren volgens de rubrieken van vóór de grote vernieuwing van de Paasliturgie in de jaren ’50 van de vorige eeuw, dus zoals zij overal werd gevierd voor 1951.

De grootste verschillen met de liturgie van 1962, zoals wij die tot en met het afgelopen jaar hebben gevierd, zullen merkbaar zijn op Palmzondag, Goede Vrijdag en in de vigilie van Pasen (Paaswake). Op Palmzondag zal de grote plechtige wijdingsliturgie van de palmtakken plaatsvinden in plaats van de eenvoudige zegening. Op Goede Vrijdag wordt de Mis van de voorafgewijde offergaven gevierd in plaats van de communieviering, en in de Paaswake zal de vigilie uitgebreid gevierd worden met twaalf profetieën uit het oude verbond in plaats van met vier. Ook gaat het licht in de kerk al aan bij het einde van de plechtige Paaslofzang ‘Exsultet’.

In de loop van deze maand zult u hier meer over vernemen en er zullen u enkele inleidingen in deze liturgie worden aangeboden. Na deze drie experimentele jaren zal de priesterbroederschap Sint Petrus haar ervaringen met deze oude Paasliturgie voorleggen aan de pauselijke commissie Ecclesia Dei in Rome, onderdeel van de Congregatie voor de Geloofsleer. Daar zal besloten worden of het experiment al dan niet permanent zal worden opgenomen in de traditionele Latijnse liturgie (de buitengewone vorm van de Romeinse ritus).

Met mijn priesterlijke zegen,

Pater M. Kromann Knudsen FSSP, pastoor

1 maart 2018

Informatiebulletin voor de maand maart is verschenen

Het Informatiebulletin van de Sint-Jozefparochie bij de Agneskerk voor de maand maart is verschenen. In deze editie aandacht voor de vastenactie voor Syrische christenen, en voor de wijzigingen in de liturgie in de Goede Week en met Pasen.

Het bulletin is op deze site te vinden onder het tabblad 'Informatiebulletin maart' of klik op onderstaande afbeelding. Ook bestaat de mogelijkheid om het blad elke maand gratis en in kleur per e-mail (klik hier) te ontvangen.